informative.

transparent.

conscious.

FAQs for consumers

Die Haltungsform gibt Verbrauchern eine Orientierung, wenn sie wissen möchten, wie viel Tierwohl in einem Produkt steckt. Sie brauchen weder Aufwand noch Zeit zu investieren, um den Faktor Tierwohl hinter den jeweiligen Produktsiegeln ermessen zu können. Die Range 1 – 5 gibt ihnen auf einen Blick Auskunft darüber, wieviel mehr Tierwohl in den Produkten steckt als gesetzlich festgelegt.

 

However, the rearing method labelling scheme is not a label and so is not a new programme or inspection system. It classifies existing labels on a scale and thus gives a quick overview.

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Questions about the labelling scheme

Each food retailer decides for itself how many products from which rearing method tier they want to sell.

Programme und Standards werden nur dann in die Haltungsform eingeordnet, wenn die teilnehmenden Handelsunternehmen die Zulassung beantragen.
Zum Start der Haltungsformkennzeichnung haben wir uns auf die im Markt relevantesten Tierarten fokussiert. Natürlich arbeiten alle Beteiligten daran auch Mindestanforderungen für weitere Tierarten zu definieren und somit dem Endverbraucher eine Entscheidungshilfe auch bei weniger frequentierten Fleischarten zu bieten.

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Questions about programmes

Programmes and standards are only classified in the rearing method labelling scheme if the participating retailers apply for approval. To start with, we decided to focus on the animals which were most relevant on the market. Of course, all participants are also working towards defining minimum requirements for other species in order to provide a decision-making aid for consumers when buying less common types of meat.

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Questions about the criteria

The rearing method labelling scheme is a guide for consumers to help them better classify existing programmes and standards with animal rearing requirements. The rearing method criteria are presented in a transparent manner and serve as a framework for the different animal rearing requirements and the classification of programmes. A range of different experts from the sector were involved in developing the criteria.

For now, the rearing method labelling scheme only applies to the fattening period.

The rearing method labelling scheme is not a standard in itself. As such, it is currently the task of the different standards and programmes to work together with economic operators and politicians to come up with a solution. Once a practicable approach has been found, then can we enforce such a requirement. 

Participation in antibiotics monitoring is a minimum requirement for all four tiers. However, a blanket ban on antibiotic use would not be beneficial to the animals. In fact, a vital aspect of animal protection is a correct use of antibiotics and as such this is a central requirement for all participants – including farmers.

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Questions about checks

Die Kontrolle der Vorgaben für eine tiergerechtere Haltung erfolgt im Zuge der Zertifizierung und wird von dem jeweiligen Standardgeber (z.B. Initiative Tierwohl, Neuland, Deutscher Tierschutzbund, Bio) organisiert und verantwortet.

Die Überprüfung, ob die Kennzeichnung durch die Haltungsform tatsächlich nur durch den teilnehmenden Handel vorgenommen wird und inwieweit eine korrekte Warentrennung bei den Lieferanten erfolgt, wird durch die Trägergesellschaft bzw. beauftragte neutrale Kontrollstellen überprüft.

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